NYHETER

Berömd nordlig thailändsk maträtt förklarad som världens bästa soppa

En berömd nordlig thailändsk maträtt har utsetts till världens bästa soppa av foodie-plattformen TasteAtlas.com. Detta var en del av listan över ”50 bästa soppor i världen” som publicerades den 25 juli. Skålen, kallad Khao Soi, innehåller röd currysoppa och kött, vanligtvis kyckling och äggnudlar. Den toppas sedan med krispiga nudlar, färsk lime, inlagd kål, schalottenlök och chili.

Khao Soi tros ha förts till norra Thailand av kinesiska muslimska handlare från Yunnan. Handlarna reste genom Burma och Laos längs handelsvägen Gyllene triangeln innan de anlände till norra Thailand på 19- och 20-talen.

Soppan till Khao Soi är gjord på kokosmjölk och röd currypasta. Kryddigheten varierar beroende på hur mycket currypasta som tillsätts. Att lägga gröna örter som koriander, liksom lime, mot den röda soppan gör också skålen mer färgstark. Ordet Khao Soi betyder ”skuret ris”, även om skålen är gjord med nudlar.

Man tror att Khao Soi är en variant av ett gammalt burmesiskt recept gjort med risnudlar. Människor började dock senare använda äggnudlar, och detta blev normen.

Taste Atlas har rekommenderat 10 matställen för världens bästa Khao Soi, som mestadels finns i Chiang Mai, där Khao Soi är känd som en signaturrätt.

Förutom Khao Soi gjorde två andra thailändska rätter listan, inklusive Tom Yum Kung och Tom Kha Gai på 13: e och 14: e plats.

För mer information, läs: www.tasteatlas.com/best-rated-soups-in-the-world

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *